Vinteren i Norge kan bli kald og da er det viktig at du vet hvordan du skal ta best mulig vare på bilen din. Foruten å skifte til vinterdekk eller piggdekk for å få best mulig veigrep, er det flere småting du enkelt kan fikse for å gjøre vinteren lettere og sjansene for skade mindre.

Her har du 6 enkle tips til hvordan du kan pleie bilen i vinter:

 silikonspray til dørkarmen på bilen

1.Silikon rundt dørkarmen

Om vinteren er det fare for at kondensen i gummien på bildøren fryser hvis bilen din står ute. Da får du problemer med å åpne dørene uten å varme opp bilen først.

Hvis du påfører silikon langs gummikanten på bildøren, i det minste bildøren til sjåføren, unngår du å stå fast i kulden utenfor bilen din. Kommer du deg inn i bilen og får slått den på, smelter isen fort og de andre dørene kan åpnes.

Silikonstift får du kjøpt hos de fleste bilbutikker og bensinstasjoner.

 

olje til nøkkelhullet på bildøren

 

2. Olje i nøkkelhullet

Å stå ute i kulden og ikke kunne åpne døren fordi nøkkelhullet er full av is er en lei situasjon. Du kan enkelt forhindre at låsen fryser ved å sprøyte inn litt olje i begynnelsen av sesongen. Du får kjøpt småflasker med olje i bilbutikker og på bensinstasjoner.

Har du automatisk lås, slik at du ikke trenger å bruke gammeldags nøkkel?

Ikke glem at i kulden så risikerer du at batteriet på bilen kan bli flatt, eller at sofistikerte, elektroniske funksjoner slutter å fungere. Ikke sett alle pengene på at elektronikk i bilen alltid virker. Du kan i stedet forsikre deg om at du alltid har tilgang til bilen ved å olje nøkkelhullet.

 

3. Sjekk vindusspylervæsken

Selv om du ikke bruker vindusspylervæsken så ofte om vinteren, er det verdt å sjekke at frysepunktet er tilstrekkelig for ditt bruk. Skulle vindusspylervæsken fryse, kan den ødelegge bilen. Bruker du en ferdigblandet variant så kan du sjekke frysepunktet på forpakningen.

Blander du ut vindusspylervæsken selv, må du forsikre deg om at du ikke blander i for mye vann. Det skal stå på pakken hvilket blandingsforhold du trenger for å unngå at den fryser.

 

4. Frostvæsken

I utgangspunktet trenger du ikke å tenke på frostvæsken, fordi verkstedet du leverer bilen på service til har sjekket dette. Men dersom du ikke har hatt bilen inne på service på en god stund, eller du selv har etterfylt frostvæsken, bør du få sjekket at den holder rett frysepunkt. Hvis frostvæsken fryser blir det mest sannsynlig store skader på bilen og det kan bli dyrt for deg.

Frysepunktet på frostvæsken sjekker du raskt hos din lokale bilmekaniker.

 

5. Beskytt bilen med polering eller vask

I begynnelsen av piggdekksesongen, som begynner 1. november, rives det løs mye asfaltrester og piggdekkstøv fra veibanen som lett kan feste seg på bilen din. Om dette blir liggende lenge på bilen, kan det lage rustflekker, som på sikt kan tære hull på lakken. Der veiene saltes ofte, er bilene særlig utsatt for rust.

For å unngå dette, kan du polere bilen i forkant av piggdekksesongen, og vaske bilen grundig med avfetting 2-3 uker etter 1. november. Du vil da kunne unngå at asfaltrester og piggstøv bygger seg opp i billakken.

 

snøskrape med kost

6. Skaff deg en snøskrape med kost på!

Dette punktet er mer for din egen del enn bilens. De fleste av oss har stått ute i kulden en morgen med en haug med nysnø på bilen og en stakkars liten reklameskrape som verktøy. Livet blir så mye lettere om du skaffer deg en skikkelig snøskrape med langt skaft og en kost i ene enden. Da får du fort vekk nysnøen på toppen og du kan skrape hele frontruten – også om du ikke er så høy.
Skaff snøskrapen allerede nå og ha den i bilen før kulden kommer.

Det er selvfølgelig mange flere ting du kan gjøre for både deg selv og bilen for å komme lettere gjennom vinteren. Med snøsokk eller kjetting i bilen, er du klar om veiene skulle bli for glatte. Pakker du ned lommelykt og spade, er du klar hvis du skulle sitte fast i snøen en mørk vinterkveld.

Det kan også anbefales å bruke en motorvarmer med tidsur. Det vil slite mindre på motoren og batteriet dersom bilen er varm når du starter den. Du vil også bruke mindre drivstoff. I tillegg kan du sette deg inn i en varm bil om morgenen, som også er en bonus.

Uansett hva du rekker å gjøre av bilpleie før du drar ut i vinterkulden, må du kjøre forsiktig på glatte veier – og husk fjellvettregelen: “Det er ingen skam å snu”.

Har du lyst på flere tips og triks til bilen din? Følg Bergen Bilutleie på Facebook!