Mange bruker bare en vanlig stikkontakt hjemme, eller på jobben, for å lade elbilen sin. Det er ofte tilstrekkelig for hverdagslig bruk, men det er ikke alltid du har muligheten til å lade hjemme eller på jobb. Her får du en innføring i det du trenger å vite når du skal lade elbilen din i Bergen!
Hvor finner jeg ladestasjoner i Bergen?
De fleste elbiler har integrert GPS som løpende vil kunne fortelle deg hvor den nærmeste ladestasjonen er og om det finnes ledige ladepunkter der akkurat nå. Dette gjør det kjempeenkelt å finne ladestasjoner og lade elbilen når du har behov for det.
Det finnes flere hurtigladestasjoner i Bergensområdet. BKK har for eksempel satt opp disse hurtigladestasjonene:
- Danmarksplass (14 ladepunkt)
- Fyllingsdalen (3 ladepunkt)
- Fjøsanger (3 ladepunkt)
- Trengereid (8 ladepunkt)
- Straume (4 ladepunkt)
- Halhjem (3 ladepunkt)
- Oppedal (5 ladepunkter)
- Knarvik (3 ladepunkter)
- Vaksdal, Dale (3 ladepunkter)
- Mongstad (5 ladepunkter)
- Romarheim (3 ladepunkter)
Her finner du full oversikt og detaljer for hurtigstasjoner i Norge!
Det finnes mange flere muligheter i Bergen og Hordaland for øvrig. Noen av ladestasjonene er offentlige med standardkontakt hvor selve ladingen er gratis. Dette finner du for eksempel i Hurtigruteterminalen og i parkeringshusene Bystasjonen og Klostergarasjen. I de to parkeringshusene er ladingen gratis, men du må fremdeles betale for parkeringen.
Du finner fullstendig oversikt over ladestasjoner her!
Hvor lang tid tar det å lade en elbil?
Hvis du lader bilen i vanlig stikkontakt hjemme, kan det ta mellom 6 og 8 timer å lade batteriet fra 0-80 %. Til sammenligning tar det kun 20-50 minutter å lade elbilen fra 0-80 % med semihurtig- eller hurtigladepunkt.
Ladetiden vil variere etter hvor nytt eller gammelt batteriet ditt er og det påvirkes negativt hvis det er for varmt eller kaldt i været.
Mer detaljer om ladetiden med forskjellige ladepunkt finner du her!
Hva koster det å lade elbil?
Som sagt finnes det offentlige ladestasjoner som er gratis, men ladingen foregår da fra vanlig stikkontakt. De fleste hurtigladere krever en form for betaling.
Det normale er at du betaler en oppstartskostnad og deretter et løpende beløp per minutt du lader bilen. For eksempel, hvis du lader elbilen på en av BKK sine hurtigladestasjoner, koster det 10 kr i oppstartskostnad og deretter 2,50 kr per minutt.
En hurtiglading på 15 minutter vil da altså komme på 47,50 kr.
Forskjellige betalingssystem fra leverandører
Det er vanskelig å sette en definitiv pris på hurtiglading fordi det ikke finnes et felles betalingssystem. Hver leverandør har sin egen måte å kalkulere og kreve inn betaling på, men det er gjerne i form av en app på mobilen, f.eks. Bilkraft fra BKK. Fordi alle har sin egen app, ender du derfor fort opp med en hel haug lade-apper på mobilen.
Hvis du lader elbilen hjemme, vil strømprisen være den samme som ellers. Den vil også variere etter hvilken type elbil du har og effekten på batteriet. Hvis strømmen hjemme, sammen med nettleie, utgjør et snitt på 1 kr pr kWh, og batteriet i bilen din krever 20 kWh for å bli ladet opp, vil det altså si at det koster deg 20 kroner å lade bilen.
Ladestasjoner gjør det altså mulig å bruke elbilen selv om du ikke får tid eller har muligheten til å lade hjemme eller på jobb. For selv om du må bruke 20-30 minutter innimellom på å lade opp bilen, kan du smile tilfreds for deg selv av alle pengene du sparer ved ikke å betale bompenger, rushtidsavgift, stive bensinpriser og ferjer. Enn så lenge…
Er du interessert i å kjøre med elbil? Du kan leie elbil hos Bergen Bilutleie.