Nå kommer rushtidsavgiften snart til bompengeringen i Bergen, og alle som er avhengige av å kjøre innenfor bomringen vil kjenne det på lommeboken. Men hvor mye vil rushtidsavgiften potensielt koste deg og burde du egentlig skifte til elbil?

Når gjelder rushtidsavgiften?

Fra og med 1. januar 2016 blir rushtidsavgift innført i Bergen. Den vil kun gjelde i bestemte tidsrom, nemlig mandag til fredag mellom 06:30-09:00 og 14:30-16:30.

Rushtidsordningen skal evalueres etter ett år.

Hvor mye må du betale i bompenger?

Har du en liten bil vil du måtte betale 45 kr i bompenger med rushtidsavgift, mens lastebil og minibuss blir hele 90 kr. Den positive siden ved at bompengene justeres opp i rushtiden, er at avgiften justeres ned noe utenfor dette tidsrommet. Hvis du har liten bil vil du kun måtte betale 19 kr (stor bil 38 kr) utenfor rushtid, i motsetningen til de 25 kr (stor bil 50 kr) som du må betale per dags dato uansett når du kjører gjennom bompengeringen.

Målet med rushtidsavgiften er ikke å få inn mer penger, men et forsøk på å gjøre noe med forurensningen i Bergen sentrum. Byrådet håper å få flere til å utnytte kollektiv transport og at antallet biler på veien i rushtiden reduseres.

Hvordan påvirker dette dine månedlige utgifter?

Hos Bergen Bilutleie er det flere bedrifter som leier bil over flere måneder.  Når vi sender faktura ser vi at mange per 2015 bruker 1500 kr i måneden på bompenger i Bergen.

Nå når rushtidsavgiften innføres, kan denne utgiften potensielt øke til så mye som 2700 kr per måned. Det vil si cirka 1200 kr mer i måneden, som over et år vil utgjøre ekstra utgifter på 14 400 kr.

Spar enda mer på å velge elbil

Nå blir det enda mer å spare på elbil. Siden elbiler ikke betaler noen form for bompenger, vil du altså spare hele summen(i vårt eksempel er 2700 kr per måned). I tillegg sparer de fleste 1000 -1500 kr i drivstoffutgifter. Om du må kjøre gjennom bomringen i rushtidene kan du altså halvere den månedlige bilkostnaden om du velger elbil.

Selv om det koster å lade en elbil, er det flere som får oppladning inkludert på arbeidsplassen, spesielt hvis du bruker bilen i jobbsammenheng. Ellers finnes det også offentlige ladestasjoner som koster betydelig mindre enn både bensin og diesel. Det koster ca 50 kr for offentlig hurtiglading eller 15-20 kr i strømutgifter å lade hjemme. Med en fulladet elbil kan du kjøre ca 150 km.

Du kan altså spare på bompenger OG mesteparten av det du bruker på drivstoff ved å skifte til elbil. I tillegg unngår du utgifter til parkering og ferjeutgifter. Bergen Bilutleie har flere kunder som leier elbil hvis de skal kjøre til f.eks Stavanger. De sparer da 380 kr i ferjeutgifter tur-retur og 300 kr i drivstoffutgifter, til sammen 680 kr spart sammenlignet med en vanlig leibil.

Å være grønn på veien kan, som eksemplene over viser, gi store besparelser. Med rushtidsavgiften har det blitt enda mer lukrativt.

 

Er du interessert i å kjøre med elbil? Du kan leie elbil hos Bergen Bilutleie.